urządzenie kosmetyczne

Lipogeneza – charakterystyka lipolizy, czym jest lipogeneza


W naszym organizmie zachodzą dwa bardzo ważne procesy: lipoliza i lipogeneza. Każdy z tych procesów odpowiada za pobieranie energii z pożywienia, jednak to właśnie lipogeneza pełni istotną rolę przy wykorzystywaniu energii ze spożywanych pokarmów. Utrzymanie równowagi między lipogenezą a lipolizą jest niezwykle ważne.

Zobacz film: “#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?”

spis treści

  • 1.
    Charakterystyka lipolizy

  • 2.
    Czym jest lipogeneza?

1. Charakterystyka lipolizy

Lipoliza jest enzymatycznym procesem rozkładu hydrolitycznego triacylogliceroli (trójglicerydów). Proces ten przebiega przy udziale lipaz w tkance tłuszczowej. Za jego sprawą powstają kwasy tłuszczowe i glicerol, które po przedostaniu się do krwiobiegu, pobierane są przez większość tkanek (wyjątek stanowi mózg oraz erytrocyty), a następnie estryfikowane do acylogliceroli lub utleniane w formie głównego źródła energetycznego do dwutlenku węgla i wody. Lipoliza działa odwrotnie w porównaniu do mechanizmu lipogenezy.

2. Czym jest lipogeneza?

Lipogeneza to proces związany z odkładaniem i magazynowaniem tłuszczu w naszej tkance podskórnej. Dochodzi do niej w warunkach dodatniego bilansu energetycznego. Lipogeneza jest anabolicznym procesem estryfikacji, który polega w głównej mierze na syntezie triacylogliceroli z wykorzystaniem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mogą pochodzić z chylomikronów i lipoprotein. Proces lipogenezy może zachodzić w wątrobie i tkance tłuszczowej.

Do uwolnienia kwasów tłuszczowych dochodzi za pośrednictwem lipazy lipoproteinowej. Reakcja chemiczna zachodzi przy udziale trzech innych enzymów, a jej wzrost intensywności zależny jest od poziomu insuliny. Czynnikiem niezbędnym w procesie uwolnienia energii jest glukoza. Warto wspomnieć o tym, że dla procesu lipogenezy niezwykle ważne są elementy takie jak: glikokortysteroidy, insulina, wzrost ilości adipocytów w organizmie człowieka.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Gdy bilans energetyczny człowieka wykazuje poziom dodatni, dochodzi do nagromadzenia się wolnych kwasów tłuszczowych w formie trójglicerydów (są one kumulowane w tkance tłuszczowej i w wątrobie). Następstwem kumulowania się tkanki tłuszczowej w organizmie jest zwiększenie produkcji leptyny, białka wydzielanego głównie przez komórki tłuszczowe. Leptyna odgrywa istotną rolę w regulacji pobierania pokarmu i gospodarki energetycznej organizmu.



Source link

urządzenie kosmetyczne

Must Read

Related Articles