urządzenie kosmetyczne

Olejek Busajna – właściwości i działanie. Jak stosować olejek Busajna?


Olejek Busajna to egzotyczny naturalny kosmetyk, który obiecuje kobietom przedłużenie młodości. Reklamowany jako sekret urody pięknych Arabek, rywalizuje o miejsce w naszych łazienkach z olejem arganowym i oliwą z oliwek. Z czego powstaje ów tajemniczy eliksir i czy naprawdę warto mu zaufać? Oto, co wiemy o arabskim olejku Busajna…

Olejek Busjana to arabski sposób na zachowanie pięknej skóry. Źródło: shutterstockOlejek Busjana to arabski sposób na zachowanie pięknej skóry. Źródło: shutterstock

  1. Jak Arabki dbają o urodę?
  2. Składniki olejku Busajna
  3. Właściwości olejku Busajna
  4. Jak stosować olejek Busajna?
  5. Czy warto kupić olejek Busajna?

„Busajna” to tak naprawdę popularne arabskie imię dla dziewczynek. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „małą ślicznotkę”. Co ciekawe, olej o tej nazwie trudno jest znaleźć w zachodnioeuropejskich czy amerykańskich sklepach – w Polsce jest on jednak coraz popularniejszy. Jego atrakcyjność wynika poniekąd z aury niezwykłości otaczającej kulturę Bliskiego Wschodu i legendarnego piękna jego ciemnowłosych kobiet.

Jak Arabki dbają o urodę?

Mieszkanki Półwyspu Arabskiego nie tylko mają specyficzną urodę, ale także niełatwe warunki klimatyczne, którym musi sprostać ich skóra. Silne słońce znane jest z postarzającego efektu oraz skutków ubocznych takich jak przebarwienia, piegi czy zmarszczki, nie mówiąc już o tym, że powoduje raka skóry. Niesprzyjający może być również porywisty wiatr oraz sezonowa suchość powietrza. Jakim więc cudem Arabki słyną z perfekcyjnie gładkiej cery i pełnych blasku pukli?

W tych tradycyjnych społeczeństwach kobiety od wieków polegają na skarbach Matki Natury, wykorzystując do pielęgnacji przede wszystkim liczne oleje roślinne, których w ciepłym klimacie nie brakuje. Chronią one skórę i włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, zatrzymują wilgoć w tkankach, oferują estetyczny efekt połysku, ale także wzbogacają komórki w cenne związki odżywcze. Nawet niemowlęta w Arabii Saudyjskiej od pierwszych dni spowijane są w naturalne oleje!

Składniki olejku Busajna

Olejek Busajna to pochodząca z Arabii Saudyjskiej mieszanina różnych olejów roślinnych. W sprzedaży znaleźć można minimalnie dwie wersje produktu różniące się kilkom składnikami. Podczas, gdy w jednych znajduje się olej z Meadowfoam (Limnanthes alba Seed Oil), łąkowej byliny o białych kwiatach, inne zawierają w większych ilościach olej z orzechów makadamii (Macadamia Ternifolia Seed Oil). Ten pierwszy, bogaty w witaminy A i E, znany jest z działania nawilżającego i chroniącego przed promieniowaniem UVB; ten drugi, obfitujący w liczne antyoksydanty, również nawilża, przeciwdziałając procesowi starzenia się skóry.

Ponadto w olejku Busajna znajdują się zazwyczaj:

  • olej jojoba (Simmondsia Chinesis Seed Oil) – o silnym działaniu przeciwzapalnym i regenerującym, bogaty w skwalen i polecany nawet do wrażliwej skóry atopowej;
  • olej z czarnej porzeczki (Ribes Nigrum Seed Oil) – kojący i łagodzący, głównie dzięki wysokiej zawartości kwasu gamma-linolenowego;
  • olej z kamelii olejodajnej (Camellia Oleifera Seed Oil) – będący naturalnym emolientem zatrzymującym wilgoć w skórze;
  • olej z ogórecznika lekarskiego (Borago Officinalis Seed Oil) – również bogaty w kwas gamma-linolenowy, o właściwościach aktywnie chroniących DNA komórek; szczególnie polecany przy atopowym zapaleniu skóry;
  • olej ze słodkich migdałów (Oleum Amygdalae dulcium) – nawilżający emolient bogaty w witaminy i wzmacniający naczynia krwionośne;
  • olej z pestek winogron (Vitis Vinifera Seed Oil) – zmiękczający i wygładzający skórę;
  • olej ze skórki grejpfruta (Citrus Grandis Peel Oil) – bogaty w bromelainę i działający oczyszczająco i złuszczająco na skórę, z właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi.

Ponadto w składzie olejku Busajna znaleźć się może również czysty kolagen lub ekstrakt z morszczynu pęcherzykowatego (Fucus Vesiculosus Extract) o działaniu łagodzącym, regenerującym i polecanym do leczenia m.in. trądziku oraz egzemy.

Olej jojoba jest jednym z podstawowych składników olejku Busajna. Źródło: shutterstock

Właściwości olejku Busajna

Jak się łatwo domyśleć, wspomniane wyżej składniki w swojej skumulowanej mocy przekładają się na naprawdę imponujący zestaw substancji czynnych i składników odżywczych, które potrzebne są skórze. Na szczególną uwagę zasługuje garnitur witamin: witamina A, B1, B2, B6 oraz D. Ponadto oleje roślinne złożone są z cennych dla ogólnego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych należących do kluczowych kategorii omega 3, 6 oraz 9. Dalej, olejek Busajna wsmarowywany w skórę dostarcza jej skwalenu, fitosteroli, a także cennych antyoksydantów, przede wszystkim z grupy polifenoli.

Jak to wszystko przekłada się na pielęgnację cery? Olejek Busjana przede wszystkim obiecuje wysoki poziom nawilżenia, tworząc na skórze ochronny film, który zapobiega ucieczce wilgoci. Jest przy tym dość łatwo absorbowany, wskutek czego nie da się wyczuć tłustej warstwy na twarzy. Przy regularnym stosowaniu cera ma być gładka, miękka i delikatnie rozjaśniona.

Ta prosta pielęgnacja to jednak tylko początek możliwości olejku Busjana. Producenci zachwalają go bowiem przede wszystkim w kontekście walki z procesem starzenia – faktycznie obecne w składzie witaminy, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe pełnią bardzo ważną rolę w zapobieganiu zmarszczkom i intensywnej regeneracji tkanki. Oleje roślinne ujędrniają skórę i poprawiają jej elastyczność, zwłaszcza, jeśli aplikację połączymy z cierpliwym masażem. Ten aspekt może się przydać w przypadku odchudzania, które często pozostawia naskórek wysuszonym i „luźnym”.

Poza tym olejek Busajna ma być przydatny w łagodzeniu symptomów takich problemów dermatologicznych jak łuszczyca, trądzik czy pękające naczynka. Widoczną poprawę stanu skóry może przynieść również przy typowych letnich oparzeniach słonecznych oraz w przypadku przesuszenia i nadwrażliwości skóry. Stosowany na ciało ma z kolei redukować problem rozstępów oraz cellulitisu.

Tabela przedstawiająca zastosowania olejku Busajna; opracowanie własne

Jak stosować olejek Busajna?

Olejek Busajna, tak jak inne oleje kosmetyczne, stosuje się na umytą i oczyszczoną z resztek makijażu cerę. To bardzo ważne, ponieważ wmasowywanie nieczystości w cerę na pewno nie wyjdzie jej da dobre. Olejek zaś ze względu na swoją konsystencję powinien być delikatnie wmasowywany kolistymi ruchami – owa technika nie tylko wspomaga absorbcję, ale również dodatkowo stymuluje mechanizmy obronne skóry.

Dla widocznych rezultatów olejek powinien być stosowany codziennie przez okres kilku miesięcy. Idealnie z częstotliwością dwa razy dziennie, chociaż kobiety z przetłuszczającą się cerą mogą nie chcieć aplikować go pod makijaż – wówczas wieczorny masaż jest absolutnym minimum. Olejek stosować można przy tym nie tylko na twarz i dekolt, ale także inne problematyczne partie skóry.

W olejku Busajna znajduje się również olejek z kamelii olejodajnej. Źródło: shutterstock

Czy warto kupić olejek Busajna?

Olejek Busajna jest przede wszystkim bardzo przyjemny w stosowaniu. Jego zapach kojarzy się z egzotyką, ale jest przyjemnie subtelny i naturalny. Wyraźnie czuć w nim nuty cytrusowe, jak i apetyczną słodkość. Już same doświadczenia zmysłowe mogą więc być warte świeczki!

Z powyższego opisu wynika, że olejek Busajna jest dobry na wszystko. Każdy sceptyk doszuka się w tym stwierdzeniu odrobiny przesady i, faktycznie, skuteczność olejku na pewno może się różnić u różnych kobiet. Dla przykładu, nie wszystkie osoby z trądzikiem skorzystają na „tłustej” pielęgnacji, zwłaszcza, że olej z kamelii i olej winogronowy mogą zapychać pory.

Ogólnie rzecz biorąc, trudno jest jednoznacznie określić, czy olejek Busajna jest bardziej efektywny w odmładzaniu skóry niż jego poszczególne składniki czy chwalony szeroko olej arganowy. Subiektywne odczucia każdej z nas będą na pewno bardzo różne!

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Alva Carpenter; “Natural Products: The secret to beautiful skin”; data dostępu: 2021-03-02
  2. Paula Begoun; “Limnanthes alba (meadowfoam) seed oil”; data dostępu: 2021-03-02
  3. Jenna Fletcher; “The health benefits of macadamia oil”; data dostępu: 2021-03-02
  4. N Pazyar i in.; “Jojoba in dermatology: a succinct review”; data dostępu: 2021-03-02
  5. Inmaculada Tasset-Cuevas i in. ; “Protective Effect of Borage Seed Oil and Gamma Linolenic Acid on DNA: In Vivo and In Vitro Studies”; data dostępu: 2021-03-02



Source link

urządzenie kosmetyczne

Must Read

Related Articles